Utbildning med Profilgruppen på Rönningegården i februari 2015
Mörbylånga och Kalmar kommuner och Kalmar läns museum har samarbetat kring äldreomsorgen sedan 2009. Först i projektet ”Kommer du ihåg?” med flera andra länsmuseer och sedan ”More Living-Active age” tillsammans med en provins i Sydafrika. Det handlar om hur kulturarvet kan vara ett redskap i arbetet med det sociala innehållet. Många aktiviteter, diskussioner, resor och utbildningar har genomförts under åren. Det senaste året arbetar museet och de båda kommunerna bland annat med att skapa Profilboenden med Kulturarvet som inriktning. Den breda definitionen av kulturavet som ”allt som finns kvar eller påminner människor om det förflutna, allt som finns runt oss, igår och idag” passar väl ihop med vad äldreomsorgen arbetar med i ”Det sociala innehållet”. Det handlar om att använda de äldres minnen, livsberättelser och det som finns omkring oss idag för att skapa en meningsfull vardag och få en känsla av ett sammanhang. Det handlar om ett humanistiskt synsätt. Hälsa och kulturprojektet har ett uppdrag att vidareutveckla och sprida de erfarenheter som finns sedan tidigare med kulturarv och äldreomsorg och är genom länsmuseet delaktigt i den utvecklingen.
Just nu pågår ett förändringsarbete på Rönningegården i Mörbylånga. Förra veckan genofördes en utbildningsdag med arbetsgruppen som leder förändringsarbetet på Rönningegården kring kulturen och kulturarvets innebörd. Igår var gruppen på studiebesök på Allaktivitetshuset Loket i projektets pilotkommun Emmaboda. Annelie Djerf visare runt och berättade mycket inspirerande om deras arbetssätt.
Arbetsgruppen på Rönningegården har i uppdrag att utveckla verksamheten på boendet tillsammans med kommunens chefer och i samarbete med länsmuseet. Det finns många idéer kring lokalanvändning, aktiviteter och attityder. Under våren arbetar man med tema 1960-tal – musik, kultur, kläder, föremål, minnen och upplevelser!